Destruktivno ponašanje - Žvakanje

ZAŠTO PSI ZVAČU?
Psi, pogotovo štenci, iznimno su razigrane i istraživačke prirode. Dok se igra s ljudima i drugim psima, psu to predstavlja važan dio socijalizacije i društvenog razvoja, istraživanja i objekti igre važni su instrument za pse kako bi naučili o svojoj okolini. Stoga je normalno ponašanje za štence da istražuju svoju okolinu njuškanjem, okusom i žvakanjem objekata po cijeloj kući.

Širok je raspon razloga zašto se čini da psi destruktivno žvaču, na primjer:
- igranje (kao kod pasa koji žvaču objekte koji su ispunjeni perjem ili spužvom, poput kauča ili jastuka)
- grickanje (psi stari 3-6 mjeseci koji žvaču kućanske predmete).
- zadovoljavanje prirodne potrebe za žvakanjem i lomljenjem, koji može poslužiti za pomoć u održavanju zdravih zubi i zubnog mesa
- povećanje poriva za žvakanjem često se događa oko 8-10 mjeseci starosti i vlasnika može to doživjeti frustrirajuće jer je upravo prošao kroz proces grickanja i očekuje takvu vrstu ponašanja kao završeno iskustvo!

Biti pripremljen za ove faze omogućuje vlasnicima da pripreme stvari namijenjene njihovom psu za žvakanje, te izbjegavane nervoze zbog psećeg ponašanja koje je u potpunosti normalno!
- zadovoljavanje nagona za grizenjem i žvakanjem zbog nedovoljno velikog obroka.
- potiče pozornost (čak i ako je negativna) ili je tretiran od vlasnika svaki put kad žvakaće. U tom slučaju vlasnik može nehotice nagrađivati takvo ponašanje.
- reakcija na osnovne problema tjeskobe, straha ili panike

Budući da je raspon mogućih motiva psa za žvakanje velik, važno je utvrditi razlog ili razloge zašto vaš pas žvače. Ako je vaš pas štene ili mlada životinja koja žvače razne objekte u kućanstvu, vjerojatno je posrijedi igra i istraživanje (a možda grickanje) kao motiv. Psi koji uđu u koš za otpatke i kradu hranu očito su motivirani od zbog prisutnosti mirisa hrane. U nekim slučajevima može zatražiti stručnu pomoć da se utvrdi pravi uzrok problema i identificirati najučinkovitije liječenje za svog psa.

Kako poticati primjereno žvakanje?
Prije nego razmislite na koji ćete način obeshrabriti neprimjereno žvakanje, pravi ključ je pružiti vašem psu nekoliko prikladnih predmeta za zadovoljavanje njegovih potreba žvakanja.

Započnite s nekoliko igračaka raznih okusa, mirisa i tekstura kako bi utvrdili što se najviše sviđa vašem ljubimcu. Iako plastične, najlonske ili gumene igračke mogu biti najviše izdržljive, proizvodi koji se može trgati, poput sirove kože ili svinjskih ušiju mogu biti vašem psu poput prirodnog plijena. Premazane igračke s jetrom ili sirom mogu povećati njihovu čežnju. Izdržljive igračke za žvakanje s šupljom unutrašnjosti idealne su za rješenje vaših muka (možete ih unaprijediti stavljanjem komada sira, jetre ili poslastice u unutrašnjost). Na taj će te način navesti svog psa da 'radi' kako bi zaslužio svoju nagradu. Stavljanje juhe, mesnih sokova ili natopljene pseće smjese u takve igračke i njihovo zamrzavanje, ili pravljenje ledenog sladoleda od psećih poslastica (staviti u njegovu zdjelu) priuštiti će vašem psu duže zadovoljstvo, a vama u konačnici dulji mir. Rastuće je tržište mentalno stimulirajućih igračaka za pse, koje ne samo da potiču njegovu aktivnost već ohrabruju psa da koristi svoj um kako bi zadobio neke osnovne dnevne prehrambene namirnice.

Kako bi se uvjerili da je vaše štene ili mladi pas ohrabljen i nagrađen za žvakanje svojih igračaka, i odviknut žvakanja svih drugih objekata, morate ga držati od samog početka pod nadzorom. Kada god takav nadzor nije moguć, morate prevenirati pristup do svih neželjenih objekata ili područja koja bi mogao žvakati.

Kako tretirati neprimjereno žvakanje?
Tretman do neke mjere ovisi o uzroku, no glavne smjernice su:

  1. Usmjerite žvakanje na dopadljive alternative, primjerice: dajte svom psu novu igračku za žvakanje prekrivenu mirisnim namazom koji je primjeren za pseću konzumaciju kako bi njegovo ponašanje zadobilo prihvatljivu formu.
  2. Provjerite da svojom prehranom vaš pas ne dobiva previše energije i da provodi dovoljno kvalitetnog vremena u aktivnostima i igri.
  3. Provjerite dali vaš pas u svojoj prehrani dobiva dovoljnu količinu hrane. Psi katkada žvaču kako bi napunili prazninu u želucu.
  4. Zabranite svom psu pristup neprimjerenim stvarima za žvakanje.
  5. Uvjerite se da nehotice ne nagrađujete ponašanje svog psa interakcijom s njom dok žvače.

ŠTO NE NAPRAVITI?
- Ukoliko postoji bilo kakva asocijacija između kazne i uloge vlasnika koju igrate, upuštate se u rizik da će vaš ljubimac naučiti ne žvakati stvari u vašoj nazočnosti i da će se ponašanje nastaviti ili čak pogoršati u vašoj odsutnosti
- Dolaskom kući neposrednim kažnjavanjem vašeg ljubimca zbog žvakanja koje se odvijalo dok vas nije bilo doma samo ćete povećati anksioznost kod psa i povećati rizik nastanka ozbiljnijih problema.