Koštani problemi kod štenaca i adolescentnih pasa

Hromost ukazuje na odstupanja u normalnom hodu. Najčešći uzrok je bol u ekstremitetima. Budući da su štenci i mladi psi po prirodi razigrani, većina hromosti je prolazna i nestane brzo s ograničenjima u aktivnosti. Neki uzroci nastanka hromosti su ozbiljniji te ako se ne liječe odmah može doći do trajne deformacije, artritisa i trajne šepavosti. Određene pasmine pasa su sklonije bolestima kostiju koje se odnosi na razdoblje rasta kostiju.
To kod velikih pasmina može potrajati i do dvije godine starosti.

Razumno je da štene ili mladog psa koji je hrom više od nekoliko dana odvedete na veterinarski pregled kako bi utvrdio uzrok problema. Pregled može uključivati krvne pretrage i druga ispitivanja, x-zrake itd.

Postoji li mnogo potencijalnih problema kostiju koji zahtijevaju opsežan pregled mladog psa?
Primjeri uključuju:

 1. DISPLAZIJA KUKOVA (HD) - To je čest problem koji utječe na mnoge pasmine. Zamislite kuk kao loptu i zglob. Obje komponente moraju rasti po jednakim stopama kako bi se osiguralo zdravlje zgloba. Displazija kukova rezultira bolesti nepravilnog zgloba često s deformiranom loptom (bedrenom glavom) i plitkim utorom (acetabulum). Često možemo dokazati i postojanje artritisa čak i kod vrlo mladih psa. Hromost bedara, slabost i bol, svi su znakovi spomenutog stanja. To može postati vidljivo kod štenaca koji su stari i 4-5 mjeseci.

  Takvo stanje uvjetuje nekoliko čimbenika.
  *Genetika igra glavnu ulogu koja je jedan od razloga da najčešće obolijevaju pasmine poput njemačkih ovčara, labradori i neke druge pasmine imaju jednako visok slučaj HD oboljenja.
  *Prehrana bogata energijom
  *Pretjerana fizička aktivnost

  Mogućnosti liječenja ovise o težini slučaja. Kreću se od jednostavnih ljekova do složenih operacija.
 2. Perthesova bolest ili avaskularna nekroza glave bedrene kosti uzrokuje hromost u spomenutom bedrenom dijelu noge. Za razliku od dizplazije kukova, takvo stanje češće nalazimo u malih pasmina poput bijelih terjera, malih pudli, West Highland terjera, Yorkshire terjera i sl. Uzrokovano je smanjenim dotokom krvi u glavu rastuće bedrene kosti. Oboljeli psi reagriraju dobro na operacijske zahvate.
 3. Displazija lakta - zajednički je naziv za skupinu učestala razvojna ortopedska stanja koja se pojavljuju na lakatnom zglobu u mladih pasa. Kao i kod displazije kukova razvijena je službena veterinarska/kinološka shema koja uključuje rtg snimanje lakatnog zgloba kada štene navrši godinu dana.
 4. Osteohondroza (OCD)- - defekt glatke obloge hrskavice koje se javlja na pojedinim zglobovima poput ramena, lakta, koljena ili skočnog zgloba. Liječenje na samom početku uključuje strogo mirovanje koje može dovesti do ozdravljenja. U protivnom, treba uzeti u obzir obavljanje operacijskog zahvata uklanjanja defekta hrskavice.
 5. Hipertrofijska osteodistrofija (HOD) - kosti ekstremiteta rastu iz posebnih područja s obje strane duge kosti, poznato kao zona rasta (growth plates) Mladi psi srednjih i velikih pasmina mogu biti pogođeni upalnim stanjem tih područja što uzrokuje izuzetne bolove. Uzrok nije u potpunosti razumljiv, iako se smatra da problemi s pretjeranim hranjenjem i davanjem prevelike količine dodataka (suplemenata) mogu biti uzrok. Obično se stanje rješava s malom intervencijom kontrole boli ili kirurškim otklanjanjem odlomljenog fragmenta hrskavice.
 6. Panosteitis - upalna bolest dugih kostiju koja pogađa veće pasmine. Čini se da češće pogađa mužjake, te za razliku od HOD-a uključuje cijelu površinu duge kosti. Ponekad se hromost prebacuje iz jednog ekstremiteta u drugi, usporedno s pojavom upale na pojedinoj kosti. Upala može biti samo-eliminirajuća, no može se i dogoditi da traje tokom cijelog perioda rasta kostiju. Liječenje je usmjereno na kontroliranje boli i ograničavanje aktivnosti.