Uzgoj štenaca, dojenje i odvikavanje

Što mogu očekivati u prvim tjednima života štenca?
Tijekom prva tri tjedna života štenci zahtijevaju malo njege od vlasnika pod uvjetom da je kuja sposobna. Rođeni su sa zatvorenim očima koje se otvaraju nakon 7-14 dana. Primijetite li bilo kakvu oteklinu ispod kapaka pokušate ju masirati s vatom natopljenoj u toploj vodi. Ako je oteklina uzrokovana infekcijom, gnoj će se pojaviti usporedno s otvaranjem kapaka. Postoji mogućnost da se kapci neće otvoriti u periodu od 14 do 16 dana starosti štenaca. U spomenutim situacijama (pr. ako vas zabrinjavaju bilo kakva ispuštanja) svakako se javite veterinaru.

Postoji li još nešto o čemu trebam voditi brigu u prvim tjednima?
Stopa rasta štenaca treba se pomno pratiti. Općenito govoreći štene treba udvostručiti svoju porođajnu težinu u prvih 7-8 dana. Elektroničke ili kuhinjske vage idealne su za praćenje težine. Apsolutna točnost nije važna ukoliko se težina povećava.

Kada bi štenci trebali početi stajati i imati interes?
Čim štenci otvore oči počinju se ubrzano razvijati. Do drugog tjedna starosti trebaju biti oprezni i pokušavaju stajati. Do trećeg tjedna pokušavaju se popeti i izaći iz legla. Nakon četiri tjedna svi štenci mogu hodati, trče i igraju se.

Njega kuje
Trebate povećati unos hrane svojoj kuji tokom zadnja 2 do 3 tjedna trudnoće. Nakon što se štenci oštene, potreba za hranom će se povećati kako bi kuja proizvela više mlijeka za svoje štence. Najveća proizvodnja mlijeka se javlja otprilike tri tjedna nakon štenjenja te u tom trenutku nije neobično da kuja treba jesti 3-4 puta svoje normalne obroke hrane ovisno o veličini njenog legla, pasmini itd.

Važno je da kuji odjednom previše ne promijenite prehranu osobito odmah nakon štenjenja. Jedenje posteljice (koja stimulira proizvodnju mlijeka) također teži izazivanju proljeva. Ako ju hranite kompletno uravnoteženom prehranom, bilo konzerviranom ili suhom, morat ćete ju postepeno povećavati tijekom posljednjih 2 ili 3 tjedna trudnoće (bolje povećanjem učestalosti hranjenja,nego povećanjem volumena po obroku).

Nakon štenjenja kuja može biti nenaklonjena puno jesti sljedećih 24-48 sati, te zatim može povratiti svoj apetit. Vrijedno je hraniti ju često, postupno povećavati njezine pred-oštenjene količine usporedno s povećanom proizvodnjom mlijeka i rastom njenih štenaca.

Vrhunac proizvodnje mlijeka će biti oko 3 tjedna do kada, ovisno o pasmini i veličini legla, kuja može primati do četiri puta svoje normalne količine obroka dnevno. Adekvatna tekućina je također važna, osobito ako se kuja hrani suhom hranom. Uvjerite se da je uvijek opskrbljena čistom pitkom vodom. Bit ćete iznenađeni koliko mnogo će ju konzumirati.

Trebam li hraniti kuju mlijekom ili dodatcima dok proizvodi mlijeko?
Ne. Ako se hrani kompletnom hranom, voda je sve što joj je potrebno. Kuja ne treba vitamine ili dodatke ukoliko ih već sadržava njena kompletna ishrana.

Što je adekvatna ishrana?
Veterinar vas može savjetovati o prikladnim, vrlo hranjivim, energetski bogatim cjelovitim namirnicama. Male pasmine pasa često vole niz različitih pripremljenih obroka (konzerviranih) dok su veće pasmine često sklonije suhoj hrani.

Što je odvikavanje štenaca i kako se provodi?
Odvikavanje opisuje tranziciju prehrane štenca sa majčinog mlijeka na visoko energetsku prehranu za poticanje rasta štenca koja je bazirana na mesu.

U divljini odvikavanje počinje, naravno, čim štenci počinju razvijati svoje zube sa 3-4 tjedana starosti. Sisanja tada iritira ili šteti kuji koja se udaljava i ostavlja svoju obitelj na duži period. Prirodno odvikavanje uključuje proces u kojem kuja povraća i štenci to onda konzumiraju. Kuje kao kućni ljubimci često znaju to učiniti i tako izazvati zabrinutost svojih vlasnika. Najčešće je to samo prirodna majčinska funkcija.

Nakon što štenci što prije otvore oči to će se prije odvikavati i manje naprezati ženku, te će se ona potom prije vratiti u normalno stanje. Ako su štenci morali biti iz bilo kojeg razloga ručno uzgojeni to je za njih ujedno i prednost jer se ranije odvajaju od sisanja. Stoga je vrijedno da im se od početka daje mekana hrana čim otvore oči.

Kako započeti?
Započnite stavljanjem jedne rekonstituirane zamjene za majčino mlijeko u ravan tanjur. Namočite nos i usta štencima prstom umočenim u smjesu. Ponovite dva ili tri puta dnevno dok se ne počnu piti. To obično traje 1-4 dana. Potom im možete premazati usta ostruganim sirovim mesom ili alternativno konzerviranom hranom koja se može staviti u mliječnu hranu. Kao štenci budu pili mlijeko ujedno će gutati hranu. Količinu mlijeka zatim počnite svakodnevno smanjivati sve dok štenci ne počnu jesti konzerviranu hranu s malo ili bez dodane vlage. Taj bi proces trebao biti dovršen do 4-6 tjedana starosti.

Privikavanje štenaca na kompletnu hranu za štence (koja je dostupna suha, konzervirana ili polu vlažna) osigurava uravnoteženu prehranu. Dodani vitamini ili minerali nisu potrebni.

Ishrana je iznimno važna. Koliko dugo štenci moraju jesti posebnu hranu i koliko često ih je potrebno hraniti?
Dobar je osjećaj kako ekonomski gledano tako i smanjenjem obujma posla znati da postoji cjelovita dijeta formulirana baš za štence. U vrijeme dojenja štence bi trebalo hraniti malo i često, otprilike 4-6 puta dnevno. Do trenutka kada će štenci biti spremni napustiti kuju (oko 6-8 tjedana starosti) trebali bi dobivati približno 4 obroka dnevno. Kada navrše oko 3 mjeseca trebali bi povećati količinu, a smanjiti ferkvenciju uzimanja hrane na približno 3 obroka dnevno. Mnogi uzgajivači potom pređu na 2 obroka dnevno u dobi od 6-9 mjeseci i na 1 obrok dnevno kada pas navrši godinu dana. Iako neke od pasmina koje sporo sazrijevaju, osobito divovske pasmine mogu zahtijevati češće hranjenje sve dok pas ne navrši gotovo dvije godine. Molimo vas da se dodatno obratite sa svim problemima i upitima svom veterinaru kako bi se ipak plan ishrane u potpunosti prilagodio vašem ljubimcu.