Zašto psi laju

Prisutnost neželjenog i neprimjerenog lajanja je jedna od najčešćih pritužbi vlasnika pasa i njihovih susjeda! Lajanje je prirodni oblik pseće komunikacije.

Može poslužiti kao signal upozorenja i alarm drugim psima, također može služiti kao vokalizacija kojom pas iskazuje uzbuđenost u situaciji kad je razdvojen od svoje društvene skupine, ili kad se suoči s neodlučnošću, tjeskobom ili frustracijom. Ako mislite da postoji problem s lajanjem kod vašeg psa onda je važno utvrditi zašto se ponaša na takav način. Također želite biti sigurni da vaš pas laje, što razlikujemo od drugih oblika vokala, kao što su urlanje ili cviljenje, koji imaju različite motive. Zdravstveni problemi, kao što su bol ili pojave senilnostI u starijih pasa, ponekad pridonose vokalizaciji stoga je važno da se vaš pas provjeri kod veterinara.

Kako spriječiti probleme s lajanjem?
Socijalizacija i navikavanje. Ako možete upoznati mladog štenca da što više novih ljudi, životinja, situacija i bukom što je više moguće, onda on neće postati pobuđen na njih kasnije u životu. To će smanjiti količinu ili intenzitet alarm lajanja jer će pas manje doživljavati nove situacije i susrete kao prijetnju.

Kako bi se spriječilo da lajanje postaje problem, korisno je ako se koristi samo da upozori vlasnike, te da je zatim je pod kontrolom i zaustavljeno prije nego što pas postane uznemiren i izvan kontrole. Podizanje kvalitete komunikacije između psa i vlasnika kroz nagrade (igra, pohvala, hrana, osmijeh...) pomoći će vam kako bi se postigla ta razina kontrole.

Vokalizacija se može pojaviti kao rezultat odvajanja povezanih problema i stoga je važno da se pas od malih nogu nauči biti neko vrijeme sam. To se postiže postupno ostavljajući psa kratko vrijeme bez vlasnika, prije nego što je potrebno da ga se ostavi na duže vrijeme. Dva psa ponekad mogu praviti društvo jedan drugome i smanjiti potrebu za stresnom vokalizacijom i tako otkloniti problem, ali to nije uvijek slučaj. Ako psi postanu rastreseni, količina buke tad postaje udvostručena.

Uvijek je bitno utvrditi temeljnu motivaciju za vokalizaciju, tako da odgovarajući tretman može biti ponuđena kao rješenje problema.